Ung kvinne smiler mot kamera med håret foran fjeset og øynene nesten lukket.
Voksen kvinnelig tannlege med kort hår ser på kameraet.

Besøk hos tannlegen

Liver går som normalt når du har ett munnsår, men hva gjør du hvis du har en time hos tannlegen? Ingen grunn til bekymring, for her er noen tips til hvordan du får tannlegen med på laget når du har et munnsår.

Dersom du lider av munnsår vet du hvor stressende og frustrerende det kan være. Enkelte synes et besøk hos tannlegen er stressende, noe som kan trigge et munnsår. I tillegg kommer bekymringer for hvordan selve besøket hos tannlegen vil forløpe når man har ett munnsår. Uansett kan du gjøre tannlegen til en alliert og bli et team, for å minimere muligheten for utbrudd eller spredning av viruset.

Snakk med tannlegen din. Forklar dine bekymringer til tannlegen. Tannlegeinstrumenter kan virke irriterende på munnsår, så forsikre deg om at tannlegen din vet at du har et munnsår. Vedkommende kan da ta sine forholdsregler.

Ring først. Dersom du allerede har et munnsår, ring til tannlegen din på forhånd. Enkelte tannleger foretrekker å ikke behandle pasienter med aktive munnsår, ettersom de kan være smertefulle og forårsake blødninger eller irritasjoner. Det er vanligvis bedre å avtale en ny time når munnsåret er leget og ikke lenger smittsomt.

Bruk kalde omslag. Dersom du bestemmer deg for å gå til tannlegen under et utbrudd, eller munnsåret blir smertefullt, bruk kalde omslag for å dempe irritasjon og rødhet. Prøv en kald og fuktig klut for å dempe irritasjon og rødhet på en behagelig måte.