Unngå triggerne som utløser munnsår

Den beste måten å forhindre munnsår på er å unngå triggerne dine

Selv om du har en eller flere triggere for munnsår, så har disse en tendens til å havne i noen få felles kategorier. Mange av disse undertrykker immunsystemet ditt eller forårsaker skader på munnen og lar viruset angripe.

Ved å forstå hva som utløser munnsår hos deg kan du proaktivt overta kontrollen og forsvare deg selv mot fremtidige utbrudd.

Kaldt vær

Vinter er sesongen for munnsår for deg. Beskytt deg selv mot elementene. Bruk et skjerf eller dra opp kragen for å unngå å bli eksponert for kaldt vær, tørr luft og vintervind som kan tørke ut leppene. Bruk leppebeskyttelse for å sikre at leppene dine tilføres fuktighet.

Slik unngår du munnsår på vinteren

Soleksponering sollys

Sommeren er tiden for munnsår for deg. Kom på offensiven mot soleksponering. Ikke bare kan ultrafiolette stråler (UV) fra solen forårsake skader på huden din, men soleksponering kan også utløse munnsår. Så kjemp tilbake ved å bruke leppepomade med solfaktor, en bredbremmet hatt og en parasoll.

Slik kan du slippe munnsår denne sommeren

Hele året

Det ser ut til at du får munnsår hele året. Beskytt deg selv mot elementene i den kalde årstiden. Bruk et skjerf eller dra opp kragen for å unngå å bli eksponert for kaldt vær. Bruk leppebeskyttelse for å sikre at leppene tilføres fuktighet. Om sommeren unngår du overdreven soleksponering ved å bruke leppepomade med solfaktor, en bredbremmet hatt og en parasoll.

Finn ut hvordan du beskytter deg hele året

Stress

Påse at du holder stressnivået i sjakk. Stress påvirker følelser og kan også slite ned immunsystemet ditt, og dermed gi det inaktive munnsåret ditt en mulighet til å komme med et snikangrep. Motstå fristelsen til å la deg stresse. Pust heller langsomt og slapp av.

Finn ut hvordan du holder stress i sjakk

Stress

Det er nokså sannsynlig at munnsåret ditt forårsakes av stress. Stress påvirker følelsene dine. Men stress kan også slite ned immunsystemet ditt, og dermed gi det inaktive munnsåret ditt en mulighet til å komme med et snikangrep. Motstå fristelsen til å la deg stresse. Pust heller langsomt og slapp av.

Finn ut hvordan du kan redusere stress

Tannskader

Enkelte dentale prosedyrer kan påvirke det sensitive området rundt munnen din, og forårsake skader på munn eller lepper som kan føre til et utbrudd av munnsår. Dersom dette er en av triggerne dine kan du gjøre tannlegen din til en alliert, slik at dere kan samarbeide om å minimere skadene.

Gjør deg kjent med forbindelsen mellom tannlegens arbeid og munnsår

Utmattelse

Søvnmangel kan trigge munnsåret ditt. I nåtidens hektiske verden kan det å føle seg “utslått” gi munnsår en fordel. Så slapp av. Hold deg i form. Fremfor alt, få nok søvn. En god natts hvile kan lade opp immunsystemet ditt og bidra til å beskytte deg mot viruset.

Ønsker du en god nattesøvn?

Svekket immunsystem

Feber, forkjølelse eller influensa kan få deg til å føle deg utkjørt og på defensiven mot et utbrudd av munnsår. Når du merker at en forkjølelse, feber eller influenasa er på vei, lytt til ekspertene og sørg for at du får nok hvile og drikke. Det kan være nettopp det du trenger for å unngå et munnsår.

Ønsker du å gi immunsystemet ditt en oppkvikker?

Hormonendringer

For kvinner kan hormonelle endringer under menstruasjonssyklusen utløse et utbrudd. Vær oppmerksom på din egen hormonsyklus og se etter tegn på munnsår, slik at du kan behandle det tidlig.

Finn ut mer om hormonendringer

Rett fokuset på dine triggere

Bruk filter for artikler om:

Multilevel

Sesongbetont

Forebygg utbrudd av forkjølelssessår om vinteren | Zovirax

Er du plaget med forkjølelsessår om vinteren? Ta noen forholdsregler, så kanskje infeksjonene blir færre. Les tipsene her.

Sesongbetont

Slik kan du forebygge munnsår-utbrudd om sommeren | Zovirax

Kanskje synes du det er ekstra plagsomt med munnsår om sommeren. Les råd om hvordan du kan forebygge utbrudd av herpes simplex om sommeren.

Utmattelse

Munnsår, stress og søvn | Zovirax

Tretthet, utmattelse og for lite søvn kan gjøre deg mer utsatt for munnsår. Her er råd for å sove godt.

Utmattelse

Fysisk aktivitet mot stress og munnsår | Zovirax

Stress kan være en utløsende faktor for munnsår. Stress kan bekjempes med fysisk aktivitet, så det er bare å komme i gang!

Utmattelse

Mental styrke kan motvirke stress og munnsår | Zovirax

Mentale øvelser kan styrke deg og gjøre deg bedre rustet til å takle stress. Stress kan være en faktor som utløser herpes simplex munnsår.

Stress

Avslapning som middel mot stress | Zovirax

Jobber hjernen på høygir? Stress kan trigge munnsår. Blir du enda mer stressa fordi du er redd for å få munnsår? Forsøk avslappende teknikker.

Stress

Kan økonomisk stress være trigger for munnsår? | Zovirax

Økonomi er ofte en stress-utløser, og stress kan utløse munnsår. Har du ikke kontroll på økonomien, kan noen enkle grep hjelpe deg på vei.

Stress

Sorg & depresjon kan trigge herpes labialis | Zovirax

Sorg og depresjon kan være utløsende faktor for herpes labialis. Slik kan du håndtere tunge perioder, uansett årsak – og redusere sjansen for herpes munnsår.

Stress

Kan stress på jobben utløse herpes munnsår? | Zovirax

Bekymre deg mindre på jobb - det kan redusere stressnivået ditt. For var du klar over at stress kan utløse herpes labialis (munnsår)?

Stress

Slik kan du unngå munnsår på viktige dager | Zovirax

Får du ofte munnsår vet du hvor plagsomt det kan være. Kanskje blir du redd for utbrudd før en viktig dag. Ta forholdsregler for å minske sjanse for utbrudd.

Alle

Munnsår, graviditet, mensen og hormoner | Zovirax

Hormoner i forbindelse med menstruasjon og graviditet kan være faktor som utløser herpes munnsår. Lær mer her.

Munn & lepper

Munnsår og tannlege-besøk | Zovirax

Plaget av munnsår, og lurer på hvordan det da er med tannlegetimer? Les våre råd her om hva du kan gjøre.

Munn & lepper

Få sunne, friske lepper | Zovirax

Et vakkert smil starter med sunne lepper. Sunne lepper reduserer også sjansen for munnsår. Les om hvordan du kan holde leppene friske og sunne.

Forkjølelse & influensa

Hold deg frisk - reduser sjansen for forkjølelsessår | Zovirax

Det er ikke uten grunn at herpes simplex munnsår kalles "forkjølelsessår". Et svekket immunforsvar øker sjansen for munnsår-utbrudd. Lær mer her.

Les mer

Fightingback

Finn ut hva som forårsaker munnsår

Les mer

cold sore

Gå til motangrep på munnsåret

Les mer